Rakennusalan jäsenlehti syntyy saumattomalla yhteistyöllä

Case: Rakennustaito

Kysyimme RKL:n toimitusjohtajalta Maria-Elena Ehrnroothilta, mitkä ovat rakennusalan viestinnän kiinnostavimmat mahdollisuudet tällä hetkellä.

Tällä ammattilehdellä on aivan erityinen paikka sen lukijoiden sydämessä. Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL -järjestön julkaisema Rakennustaito-lehti on ilmestynyt säännöllisesti jo 115 vuoden ajan, sotavuodet mukaan lukien, ja sitä vaalitaan kuin jalokiveä.

”Varsinkin pitkäaikaiset jäsenet lukevat lehden tarkkaan. Suosituimpia juttuja ovat rakennusalan yleisimpiin haasteisiin liittyvät teemat, joita käsitellään esimerkiksi Mestarin vinkit -palstalla”, kertoo RKL:n toimitusjohtajana vuonna 2020 aloittanut Maria-Elena Ehrnrooth

Mutta kuten kaikki lehdet, myös Rakennustaito on isojen muutosten äärellä, kun printtilehtien lukijakunta suuntaa katseensa yhä enemmän kohti verkkoa.

Ehrnrooth seuraa alan trendejä ja haluaa kehittää julkaisua sellaiseksi, joka tavoittaa kaikenikäiset jäsenet ja tarjoaa relevanttia luettavaa ja hyötytietoa kaikille rakennusalan ammattilaisille ja muille aihepiiristä kiinnostuneille.

Mitkä ovat rakennusalan kiinnostavimmat mahdollisuudet sisällöntuotannon näkökulmasta, Maria-Elena Ehrnrooth?

1.    Printtilehti on joutilaiden hetkien luksusta: Tunnista jokaisen alustan mahdollisuudet

Rakennustaito oli aikoinaan viikkolehti ja siten tärkeä uutismedia jäsenilleen. Nykyään lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja kaikki ajankohtainen tiedotus on siirtynyt verkkoon. Molemmilla kanavilla on oma, tärkeä paikkansa, sanoo Ehrnrooth. 

”Printtilehti on joutilaiden hetkien luksusta. Se ei voi mitenkään kilpailla uutisoinnin nopeudessa, mutta antaa mahdollisuuden syventää ja kisata laadussa.” Samalla satsataan pelkästään verkkoon tuotettavaan ajankohtaissisältöön, jolla oikein kohdennettuna tavoitetaan myös uusia lukijoita.

”Kaiken pitää lähteä kiinnostavasta sisällöstä, joka tarjoaa hyötyä ja hupia sopivassa suhteessa.”

2.    Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen: Tiedä mikä yleisöäsi puhuttaa

Lämpenevä ilmasto luo aivan uudenlaisia haasteita rakennustyömaille ja kiinteistöjen kunnossapidolle. Esimerkiksi talvisäiden jyrkät vaihtelut, viistosateet sekä yleistyvät myrskyt ja rankkasateet tuovat suunnittelijoille, rakentajille ja kiinteistöhuollolle kasvavia ja jopa uusia haasteita. Vanhoja rakennuksia suunniteltaessa talvet eivät olleet leudon kosteita, kuten nykyään etenkin rannikolla. Ohjeistuksia joudutaan päivittämään.

Rakennustaidon pitää puhua yhä enemmän näistä uusista ilmiöistä ja muutoksista sekä kertoa ratkaisuista. 

”Ilmastonmuutos on meille väistämätön teema, sillä se vaikuttaa tällä alalla kaikkeen. Vastaamme tähän haasteeseen kahta reittiä: ensinnäkin paneudumme siihen, miten nämä uudet sääolosuhteet vaikuttavat rakentamiseen, ja toisaalta kerromme materiaalien kierrätyksestä, uudelleenhyödyntämisestä ja rakentamisen päästöistä”, kertoo Ehrnrooth. 

3.    Kun mestari meni TikTokiin: Ota rohkeasti uudet kanavat haltuun

RKL:n jäseninä on paljon opiskelijoita sekä hieman varttuneempia lukijoita, joten järjestön viestinnän pitää pysyä monipuolisena, jotta se palvelee eri kohderyhmiä. Enää ei ole vain yhtä kanavaa, joka tavoittaisi kaikki yleisöt. Ehrnrooth näkee paljon mahdollisuuksia varsinkin kuvallisen kerronnan keinoissa. 

”Elämme kuvan valtakautta. Printtiin mahtuu vain rajallinen määrä kuvia, verkkoon taas rajattomasti.”

Järjestön jäsenistöstä löytyy myös niitä, jotka ottavat rohkeasti uudet kanavat omikseen. Tällainen on esimerkiksi nuorison suosiman lyhytvideoalusta TikTok, jossa muutama rakennusmestari jo julkaisee videoitaan.

Isojen muutosten keskellä luotettava sisällöntuotannon kumppani on apu ja ilo. 

”Fokus Medialla on todella osaavat tekijät. Jäsenlehteä tuotetaan samalla kunnianhimolla ja laatukriteereillä kuin parhaita aikakauslehtiä,” summaa Ehrnrooth. 

Teksti Amanda Soila, kuvat Adam Sherez, Ceyda Ciftc, Gabriele Diwald, Luke Besley

Rakennustaito

Fokus Media tuottaa RKL:lle Rakennustaito -lehteä sekä verkkojulkaisua, jossa käsitellään rakentamisen ilmiöitä, johtamista ja työmaan arkea.