3x Mitä sisu merkitsee minulle?

Vieraskynä

Kysyimme kolmelta sisuun perehtyneeltä naiselta, mitä se heille merkitsee. Hyvä sisu on ainakin iloista päättäväisyyttä, hyvän olon lähde ja rohkeutta yrittää vielä kerran.

 

”Sisukas ihminen uskaltaa kulkea omia teitään”

”Sisu merkitsee minulle sisäistä voimanvaraa ja samalla asennetta, jonka jokainen voi omaksua. Sisua voi määritellä monella eri tavoin; itse näen sen iloisena päättäväisyytenä. Vahvimmillaan sisu näyttäytyy periksiantamattomuutena, arjen haasteissa kenties enemmän tiettynä lujuutena. Sisukas ihminen uskaltaa kulkea omia teitään ja puolustaa sitä, mihin hän uskoo. On hyvä muistaa, että sisu on myös yhteisöllinen ominaisuus — olemme vahvempia yhdessä kuin yksin. Avun hakeminenkin on sisukas teko.”
Joanna Nylund, toimittaja, kääntäjä ja valokuvaaja, joka on kirjoittanut kirjan Sisu – The Finnish Art of Courage.

 

”Sisu on itsensä ylittämistä arjessa”

”Sisu merkitsee minulle isoista ja pienistä haasteista selviytymistä. Olen kasvanut Kanadassa, asunut lapsena Uudessa-Seelannissa sekä opiskellut Englannissa, joten näen asiat ehkä vähän eri tavoin kuin kantasuomalaiset, ikään kun ulkopuolisena tarkkailijana. Paljon puhutaan sisusta talvisodan ja urheilusuorituksien yhteydessä. Kun muutin Suomeen, panin merkille ’arkisen sisun’ olemassaolon. Pohjois-Amerikassa tehdään asiat usein helpoimman kautta. Suomessa moni pyöräilee työmatkat ympäri vuoden (vaikka omistaa auton) tai harrastaa avantouintia. Nämä ovat esimerkkejä itsensä ylittämisestä tai jonkun vaikean asian tekemisestä.

Arkisisu tarkoittaa, että vaikka sataa lunta tai räntää, lähdet lenkille joka tapauksessa. Se on myös sitä, että tekee monia asioita itse, kuten siivoaa kotona. Se on myös sitä, että uskaltaa kokeilla uusia asioita ja haasteita – niin töissä kuin ihmissuhteissakin.”

Katja Pantzar, toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut kirjan The Finnish Way: Finding Courage, Wellness, and Happiness Through the Power of Sisu.

 

”Jokaisen sisu on omanlaisensa”

”Sisu viittaa itsensä ylittämisen elämänvoimaan ja ihmiskokemukseen. Enemmän kuin mielenlujuutta, sisu on kehon alkuvoimaa, jonka alkuperää emme vielä tunne. Räjähtävä voima viimeisillä kilometreillä tai sydämen rohkeutta tulla näkyväksi ja kertoa oma totuus. Toisinaan se on hiljainen huokaus ja päätös yrittää vielä kerran.

Jokaisen sisu on omanlaisensa, sen ääriviivat erilaiset ja näitä rajoja ei tule vertailla. Samaan aikaan sen toinen ulottuvuus liittyy elämänasenteeseen ja kulttuuriseen koodistoomme kutoutuneeseen odotusarvoon rohkeudesta, joka kutsuu kasvamaan. Sisu itsessään on neutraali energia, jossa liikkeen suunta määräytyy lopulta arvojemme pohjalta. Kaikki sisu ei ole hyvää.

Yhtä tärkeää kuin puhua sisusta, on puhua rakkaudesta. Jos meillä ei ole myötätuntoa, oikeudenmukaisuutta ja kykyä kulkea rinnalla, menee sisun syvin potentiaali hukkaan. Terve sydämen sisu kasvaa siellä, missä yksilön potentiaalia alleviivaava katse kohtaa kulttuurin, jossa on sitouduttu tukemaan yhteisöllisyyttä ja rakentavaa itsensä ylittämistä. Ihmeellisin sisu minulle ei ole ‘supersankariutta’ vaan arjessa pystyssä pysymistä ja katseen suoruutta vastustuksen edessä.”

Emilia Lahti, sisututkija, parisuhdeväkivallan vastainen aktivisti ja motivaatiopuhuja.